Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 6 października 2016

Zapiekane okienka chlebowe

Pomysł na takie właśnie zapiekanki podpatrzyłam u blogowej koleżanki Moniki. Co prawda jej wersja była bardziej dietetyczna niż moja, ale cóż poradzić na to, że choć powinnam, to jednak kalorii nie liczę...
Jeśli więc i Wy nie liczycie kalorii, a macie na zbyciu lekko czerstwy chleb, to zróbcie Rodzince taką kolacyjkę. Tak naprawdę możecie do środka dać co się Wam tylko podoba. 
Nie zapomnijcie tylko o serze, czym go więcej, tym lepiej smakują ;) 



Składniki:

1 mały chleb z foremki keksowej
150g pieczarek
1 papryka
1 cebula
1 jajko
350g sera żółtego
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Chleb kroimy na kanapki (możemy kupić krojony) i nożem wycinamy miękkie środki, które kroimy w małą kostkę. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy do nich posiekaną paprykę,cebulę, jajka, przygotowany chleb i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser ścieramy i dodajemy ok 1/4 do farszu. 
2. Przygotowanym farszem wypełniamy chlebowe okienka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na ok 15 minut, po tym czasie posypujemy pozostałym serem i zapiekamy ponownie ok 3 minuty. Podajemy z ketchupem.



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.