Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 28 grudnia 2017

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Wiecie, że byłam święcie przekonana, że przepis na tą sałatkę już od dawna jest na blogu? Wpadłam na to, że jej nie ma, kiedy chciałam wziąć udział w konkursie i sprawdzałam, jakie mam tam zdjęcia i że może czas je podmienić... a tu bach! Nie ma i nigdy nie było... Sama się zdziwiłam, ale to tylko dodało motywacji, by ją zrobić i spisać potrzebne składniki dla Was. 
Sałatki u mnie mają ogromne powodzenie, zwłaszcza tortowa na cieście szpinakowym ciągle figuruje na samej górze, ale myślę, że znajdzie się jeszcze spora grupa osób, które bez jarzynowej życia sobie nie wyobrażają. 
U mnie takim zwolennikiem jest zdecydowanie Mąż i jeśli chcę by sałatka została zjedzona, to wystarczy zrobić właśnie tę. Inne zje, owszem, ale w ilości powiedziałabym- degustacyjnej 😜 
W rodzinnym domu natomiast sałatka jarzynowa się już tak przejadła, że Tata choćby miał głodować, to pewnie by nie zjadł 😁
A jak jest u Was? Lubicie i robicie czy raczej omijacie szerokim łukiem...?


Składniki na tortownicę o śr 16cm

250g marchwi (waga przed obraniem)
250g korzenia pietruszki (przed obraniem)
150g korzenia selera (przed obraniem) 
          lub mały słoiczek selera konserwowego
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ogórki kiszone
1 duże jabłko
4 jajka
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu +2 na wierzch
1 łyżka musztardy
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować do miękkości. Obrać ze skórek i pokroić w kostkę. Obrać i pokroić w kostkę także jabłko, ogórki i szynkę. Dodać odcedzony groszek konserwowy, majonez oraz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do tortownicy, mocno dociskając. Pozostawić na minimum kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc. Przed podaniem przełożyć ostrożnie na talerz, przykładając go od góry tortownicy i obracając, tak by sałatka sama się wysunęła. Wierzch smarujemy ponownie cienką warstwą majonezu i dekorujemy wg uznania.



1 komentarz:

  1. Super pomysł na podanie sałatki, wykorzystam na moje imieniny. Pozdrawiam. Alina

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.