Nie macie chyba jeszcze dość tych wszystkich świeżych warzyw i owoców, które otaczają nas z każdej strony i są dostępne praktycznie na wyciągnięcie ręki?!
Cukinia też teraz smakuje najlepiej. Ma mięciutką skórkę i nie jest przerośnięta, więc warto ją wykorzystać na wiele sposobów.
Moją dzisiejszą propozycją są cukiniowe grzebienie. Do zrobienia w 5 minut, do upieczenia w 25, więc jakby nie było taki szybki obiad ;) Korzystajcie i smakujcie :)
Składniki:
2 młode cukinie
3 plastry szynki
3 plastry sera
ok 5 pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów
ok 70g sera pleśniowego Lazur
150g sera żółtego w kawałku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy dokładnie i nacinamy co ok 8mm, uważając, by nie przeciąć do końca. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Szynkę oraz plastry sera kroimy na mniejsze cząstki, podobnie ser pleśniowy. Pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jedną cukinię nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, a drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło.
Cukinia też teraz smakuje najlepiej. Ma mięciutką skórkę i nie jest przerośnięta, więc warto ją wykorzystać na wiele sposobów.
Moją dzisiejszą propozycją są cukiniowe grzebienie. Do zrobienia w 5 minut, do upieczenia w 25, więc jakby nie było taki szybki obiad ;) Korzystajcie i smakujcie :)
Składniki:
2 młode cukinie
3 plastry szynki
3 plastry sera
ok 5 pomidorków koktajlowych
5 suszonych pomidorów
ok 70g sera pleśniowego Lazur
150g sera żółtego w kawałku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy dokładnie i nacinamy co ok 8mm, uważając, by nie przeciąć do końca. Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Szynkę oraz plastry sera kroimy na mniejsze cząstki, podobnie ser pleśniowy. Pomidorki koktajlowe oraz pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jedną cukinię nadziewamy kawałkami sera i pomidorkami koktajlowymi, a drugą szynką, pomidorami suszonymi i serem pleśniowym.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego do 170st C piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Podajemy na ciepło.
fajny pomysł ;) pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńJak to apetycznie wygląda! Mniam, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie i czekam na opinię po wypróbowaniu ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń