Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 25 lipca 2016

Domowy sok malinowy

O jego właściwościach można by się rozpisywać długo, ale tak naprawdę każdy z Was wie, że nie ma zimy (i przeziębienia) bez soku malinowego :) Sięgamy po niego do herbaty, by osłodzić ją aromatem lata, łykamy gdy boli gardło, a także umilamy sobie jesienne wieczory sącząc z nim piwko. 



Składniki:

Maliny- dowolna ilość
Cukier kryształ- 300g na każdy litr owoców


Sposób przygotowania:

Malinki przebieramy i odrzucamy te brzydkie. W dużym garnku układamy warstwami maliny z cukrem. Pozostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu pod przykryciem, by owoce puściły sok- najlepiej na cały dzień. Po upływie tego czasu przecedzamy sok przez gęstą gazę lub pieluchę tetrową, dokładnie wygniatając maliny. Gotujemy kilka minut. Sok przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoików z suchymi gwintami i zakręcamy suchymi pokrywkami,. Pasteryzujemy ok 10 minut. 


1 komentarz:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)