Jeśli lubicie słodycz malin, to koniecznie zamknijcie je na zimę w
słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie
jak znalazł ;)
Składniki:
2kg dorodnych malin
1kg cukru
3 opakowania żelfixu
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żelfixy oraz kwasek cytrynowy. Gotujemy ok 10 minut, zestawiamy z palnika i mieszamy do pozbycia się pian. Możemy je także usunąć- będzie szybciej. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut (na mokro).
Jeżeli nie chcemy mieć w dżemie pestek, należy po zagotowaniu przetrzeć go dokładnie przez sito.
Składniki:
2kg dorodnych malin
1kg cukru
3 opakowania żelfixu
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żelfixy oraz kwasek cytrynowy. Gotujemy ok 10 minut, zestawiamy z palnika i mieszamy do pozbycia się pian. Możemy je także usunąć- będzie szybciej. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut (na mokro).
Jeżeli nie chcemy mieć w dżemie pestek, należy po zagotowaniu przetrzeć go dokładnie przez sito.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.