Kolejne owoce zamknięte w butelkach. W tym roku wyjątkowo dużo gatunków u mnie, ale na szczęście wszystkiego po trochu, bo z większą ilością byłby problem "I kto to wszystko zje/wypije?"
Mocno owocowy sok z czerwonych owoców, doskonały do herbaty na zimowe wieczory oraz jako dodatek do wody na letnie upały. Połączenie ich to świetny pomysł!
Mocno owocowy sok z czerwonych owoców, doskonały do herbaty na zimowe wieczory oraz jako dodatek do wody na letnie upały. Połączenie ich to świetny pomysł!
Składniki:
5 litrów malin
1kg czerwonej porzeczki
ok 800g truskawek (mogą być mrożone)
2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie obrać, delikatnie zmieszać ze sobą. Układamy warstwami w sokowniku przesypując je cukrem. Pozostawiamy na jakiś czas by owoce puściły sok, następnie gotujemy do całkowitego rozpadu owoców. Sok przelewamy do butelek. Pasteryzujemy ok 15 minut lub 40 minut w piekarniku w temp. 120st C.
1kg czerwonej porzeczki
ok 800g truskawek (mogą być mrożone)
2 kg cukru
Sposób przygotowania:
Owoce dokładnie obrać, delikatnie zmieszać ze sobą. Układamy warstwami w sokowniku przesypując je cukrem. Pozostawiamy na jakiś czas by owoce puściły sok, następnie gotujemy do całkowitego rozpadu owoców. Sok przelewamy do butelek. Pasteryzujemy ok 15 minut lub 40 minut w piekarniku w temp. 120st C.
Bardzo przyjemny musi być w smaku ten soczek :)
OdpowiedzUsuń