Uwielbiam leśne jagody dlatego jak tylko się pojawiają, to planuję co z nich zrobić :) Tym razem prócz codziennych smakołyków, postanowiłam zrobić kilka słoiczków na zimę. Nie wyszło tego wiele, bo zbankrutowałabym gdybym chciała kupić aż tyyyyle jagód, ale odrobina w piwnicy musi być :) Tak na bolący brzuszek, ooo!
Składniki:
1 kg jagód leśnych
200g cukru kryształu
200g cukru kryształu
Sposób przygotowania:
Jagody przebieramy i myjemy. Przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i
stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, by owoce puściły sok, ale się nie
przypaliły. Zagotowane przekładamy do wyparzonych i osuszonych
słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy dodatkowo ok 10 minut.
Przydadzą się zimą :)
OdpowiedzUsuńTylko szkoda że tak mało ;)
Usuń