Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 9 lipca 2016

Lody waniliowe w wafelku

Kiedy upał doskwiera i chcemy się troszkę schłodzić, sięgnijmy po lody :) A najlepiej takie domowe, przygotowane w 10 minut i odpowiednio schłodzone. 
Owoce sezonowe doskonale do nich pasują, więc śmiało możemy je wykorzystać.


Składniki:

3 żółtka
500g serka mascarpone
120g borówki amerykańskiej
100g malin
6 łyżek dżemu truskawkowego

4 arkusze kwadratowego wafla
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
ziarenka z jednej laski wanilii


Sposób przygotowania:

1. Żółtka jajek ubijamy na parze z dodatkiem 3 łyżek cukru pudru, nie doprowadzając do zagotowania. Dolewamy śmietankę, mieszamy. Masę jajeczną studzimy, a następnie ubijamy mikserem wraz z serkiem mascarpone i ziarenkami wanilii. Gotowy krem mieszamy z umytymi i osuszonymi owocami.
2. Dwa płaty andruta smarujemy cieniutko dżemem truskawkowym i przykładamy pozostałymi dwoma. Na jedną część nakładamy przygotowany krem i przykrywamy drugim złożonym ze sobą waflem. Lekko dociskamy i wyrównujemy boki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia kroimy na prostokąty- ok. 20 sztuk.



3 komentarze:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)