W tamtym roku do przygotowania wiśni użyłam miodu pitnego, w tym roku postanowiłam zrobić je z nutką waniliową. Tak by dodając je do ciast, była tylko lekko wyczuwalna.
Polecam je do wszelkich deserów, tych pieczonych i tych na zimno.
Składniki:
1,5 kg wiśni (po wypestkowaniu)
600g cukru kryształu
ziarenka z 2 lasek wanilii
Sposób przygotowania:
Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając. Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami soku. Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno wiśnie jak i sok układamy na blasze, wkładamy do zimnego piekarnika i pasteryzujemy 40 minut w piekarniku ustawionym na 120st C. Wyciągamy całkowicie zimne.
Polecam je do wszelkich deserów, tych pieczonych i tych na zimno.
Składniki:
1,5 kg wiśni (po wypestkowaniu)
600g cukru kryształu
ziarenka z 2 lasek wanilii
Sposób przygotowania:
Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając. Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami soku. Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno wiśnie jak i sok układamy na blasze, wkładamy do zimnego piekarnika i pasteryzujemy 40 minut w piekarniku ustawionym na 120st C. Wyciągamy całkowicie zimne.
Rewelacyjny pomysł, a jakie cudne te słoiczki :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :) Opakowanie to jednak nie wszystko ;)
Usuńdomowe- najlepsze!
OdpowiedzUsuńWiemy co jemy ;)
Usuń