Delikatne ciasto i pyszny farsz z białego sera i jagód leśnych. Tak przygotowane pierożki posmakują każdemu: i dużemu i małemu. Dodatkowo kuszą swoim pięknym, fioletowym kolorem.
Składniki:
Na ok 50 sztuk
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200g białego sera
100g jagód leśnych
2 płaskie łyżki cukru
Ponadto:
20g masła (omasta)
syrop klonowy (do polania po wierzchu)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi.
2. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym.
Składniki:
Na ok 50 sztuk
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200g białego sera
100g jagód leśnych
2 płaskie łyżki cukru
Ponadto:
20g masła (omasta)
syrop klonowy (do polania po wierzchu)
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi.
2. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym.
Duet ser i jagody testowałam ostatnio w naleśnikach :) ale w pierogach też musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, zwłaszcza świeże, cieplutkie i polane syropem :)
Usuńooo, coś dla mnie !
OdpowiedzUsuńFajnie że trafiłam w Twój gust :)
Usuń