Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni.
Składniki (na 4 litrowe słoiki):
2 kg czereśni
16 łyżek cukru
woda przegotowana
Sposób przygotowania:
Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć nadpsute i wkładamy do słoików. Posypujemy 4 łyżkami cukru i zalewamy wodą, tak by przykryło owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku.
W tym celu ustawiamy je na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 120st C na 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki (na 4 litrowe słoiki):
2 kg czereśni
16 łyżek cukru
woda przegotowana
Sposób przygotowania:
Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć nadpsute i wkładamy do słoików. Posypujemy 4 łyżkami cukru i zalewamy wodą, tak by przykryło owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku.
W tym celu ustawiamy je na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 120st C na 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
i lato pięknie zamknięte w słoiczki :) przyda się w szare zimowe wieczory :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuń