Nic mnie tak chyba nie motywuje do działania jak konkurs, w którym mogę wygrać coś fajnego!
To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :)
Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :)
Składniki:
130 g makaronu np. casarecce siciliane
1 mała młoda cukinia
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100ml słodkiej, 30% śmietanki
3 łyżki oliwy z oliwek
70g sera pleśniowego „Lazur”
50g orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek.
W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego.
Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego!
To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :)
Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :)
Składniki:
130 g makaronu np. casarecce siciliane
1 mała młoda cukinia
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100ml słodkiej, 30% śmietanki
3 łyżki oliwy z oliwek
70g sera pleśniowego „Lazur”
50g orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek.
W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego.
Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.