Ostatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu.
Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D
Składniki:
Spód:
ok 100g pełnoziarnistych herbatników
50g masła
Masa serowa:
3 jajka
100g masła
100g cukru kryształu
100ml słodkiej śmietanki 30%
400g białego sera
1/2 op. budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
1 garść malin leśnych
1 garść czerwonej porzeczki
1 garść jagód leśnych
1 garść borówek amerykańskich
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód okrągłej foremki o śr. 16cm i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 150st C.
2. 100g masła ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem. Dodajemy zmielony podwójnie ser biały, słodką śmietankę , proszek budyniowy i łyżką mąki ziemniaczanej. Ponownie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą serową. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut.
3. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy raz jeszcze świeżymi owocami.
Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D
Składniki:
Spód:
ok 100g pełnoziarnistych herbatników
50g masła
Masa serowa:
3 jajka
100g masła
100g cukru kryształu
100ml słodkiej śmietanki 30%
400g białego sera
1/2 op. budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
1 garść malin leśnych
1 garść czerwonej porzeczki
1 garść jagód leśnych
1 garść borówek amerykańskich
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód okrągłej foremki o śr. 16cm i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 150st C.
2. 100g masła ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem. Dodajemy zmielony podwójnie ser biały, słodką śmietankę , proszek budyniowy i łyżką mąki ziemniaczanej. Ponownie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą serową. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut.
3. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy raz jeszcze świeżymi owocami.
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJuż myślę nad powtórką ;)
UsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZjadłaś i się nie podzieliłaś???? ;))))
OdpowiedzUsuńAsia, za długo na Ciebie czekałam ;)
UsuńWyglada oblednie tylko mam pytanko na jaka tortownice sa podane proporcje, bo nijak sie nie doszukalam 😄,no chyba ze slepawa jestem...
OdpowiedzUsuńNo przecież nie napiszę, że faktycznie coś nie tak ze wzrokiem ;) Pocieszę, że i ja ostatnio szukałam na drukarce jej nazwy i nie widziałam, a była na wprost :D Wracając jednak do sernika, w pierwszym podpunkcie w sposobie przygotowania jest podana średnica, tortownica 16cm ;)
OdpowiedzUsuń