Po raz pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego.
Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie
pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem
stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej
osoby.
Składniki (4 sztuki):
1 puszka kukurydzy
200g wołowego mięsa mielonego
8 pieczarek średniej wielkości
150g sera żółtego typu gouda
1 jajko
75ml mleka
75ml wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.
2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.
3. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez ok 35 minut. Podajemy na ciepło.
Składniki (4 sztuki):
1 puszka kukurydzy
200g wołowego mięsa mielonego
8 pieczarek średniej wielkości
150g sera żółtego typu gouda
1 jajko
75ml mleka
75ml wody mineralnej niegazowanej
3 łyżki mąki
1/3 łyżeczki soli + 1/3 do mięsa + szczypta do pieczarek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka majonezu
2 małe ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka masła + tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.
2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki i smażymy ze szczyptą soli na łyżce masła. Rumianymi posypujemy każdego naleśnika, a całość pokrywamy startym żółtym serem.
3. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku (u mnie grzanie dolne) przez ok 35 minut. Podajemy na ciepło.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńPewnie są bardzo apetyczne, treściowe te naleśniki.
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zdecydowanie mi przypadły do gustu :)
OdpowiedzUsuń