Nie za duży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w
kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej
pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi
herbatnikami.
Składniki:
Na 6 sztuk:
1 galaretka jagodowa lub owoce leśne
350ml słodkiej 30% śmietanki
100g jagód leśnych
2 łyżeczki cukru pudru
100g herbatników kakaowych
150ml jogurtu naturalnego
1 banan
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej.
Składniki:
Na 6 sztuk:
1 galaretka jagodowa lub owoce leśne
350ml słodkiej 30% śmietanki
100g jagód leśnych
2 łyżeczki cukru pudru
100g herbatników kakaowych
150ml jogurtu naturalnego
1 banan
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej.
Ślicznie się prezentuje ten deserek :)
OdpowiedzUsuńSuper na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń