Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 31 lipca 2016

Jagodowy deser w kieliszkach

Nie za duży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy się z warstwą bananową i pokruszonymi herbatnikami.


Składniki:

Na 6 sztuk:
1 galaretka jagodowa lub owoce leśne
350ml słodkiej 30% śmietanki
100g jagód leśnych
2 łyżeczki cukru pudru
100g herbatników kakaowych
150ml jogurtu naturalnego
1 banan


Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Do kieliszków rozlewamy po 3 łyżki, pozostawiamy do zastygnięcia, a resztę studzimy. Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder oraz lekko roztarte jagody. Nakładamy po 1 łyżce na środek galaretki. Banana miksujemy z jogurtem, wylewamy wokół pianki jagodowej. Desery posypujemy pokruszonymi herbatnikami, a na nie ponownie wykładamy po dwie łyżki warstwy jagodowej, tym razem wyrównując ją dokładnie do brzegów kieliszka. Powoli rozlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę a wierzch zdobimy kleksem pozostałej pianki jagodowej.  




1 komentarz:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)