Jeśli i u Was wysyp ogórków taki, jak u mojej Mamy i macie problem co z nimi jeszcze zrobić, to polecam ten przepis na małosolne, a gotowe w przeciągu tygodnia. Po 3 dniach były dla mnie jeszcze za "słabe", ale po równym tygodniu smakowały mi o niebo bardziej!
Składniki:
ok 3 kg ogórków
2 średnie gałązki kopru wraz z baldachami
1 średniej wielkości korzeń chrzanu
4 ząbki czosnku
Zalewa:
2 litry wody
60g soli
Sposób przygotowania:
W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej. Naczynie przykrywamy talerzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe są już po kilku dniach.
ok 3 kg ogórków
2 średnie gałązki kopru wraz z baldachami
1 średniej wielkości korzeń chrzanu
4 ząbki czosnku
Zalewa:
2 litry wody
60g soli
Sposób przygotowania:
W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej. Naczynie przykrywamy talerzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe są już po kilku dniach.
Uwielbiam małosolne, właśnie dziś będę nastawiać kolejny słój, bo jeden już zjedliśmy :)
OdpowiedzUsuńTo mamy podobny gust ;)
Usuńklasyk sezonowy! Najlepsze są takie ledwo co ukiszone. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBez nich ani rusz ;)
UsuńMałosolne najlepsze u mamy :-)
OdpowiedzUsuńPewnie i tak, choć moje też niczego sobie :P
Usuń