Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 18 lipca 2016

Ogórki małosolne

Jeśli i u Was wysyp ogórków taki, jak u mojej Mamy i macie problem co z nimi jeszcze zrobić, to polecam ten przepis na małosolne, a gotowe w przeciągu tygodnia. Po 3 dniach były dla mnie jeszcze za "słabe", ale po równym tygodniu smakowały mi o niebo bardziej!


Składniki:

ok 3 kg ogórków
2 średnie gałązki kopru wraz z baldachami
1 średniej wielkości korzeń chrzanu
4 ząbki czosnku

Zalewa:
2 litry wody
60g soli


Sposób przygotowania:

W wysokim kamionkowym naczyniu układamy warstwę ogórków, dodajemy gałązki kopru, czosnek i pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Układamy resztę ogórków. Odmierzoną,, osoloną ilością wody zalać ogórki. Jeśli chcemy, by szybciej się ukisiły zamiast zimnej wody użyjmy przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej. Naczynie przykrywamy talerzem. Zostawiamy w temperaturze pokojowej. Ogórki gotowe są już po kilku dniach.


6 komentarzy:

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)