Jako że ogórków kiszonych i konserwowych jeszcze trochę mam z zeszłego roku, to w tym postanowiłam zrobić coś innego. Długo myślałam nad tym, co to będzie, bo my wybredni jesteśmy :D Stanęło na tym, że zrobię pikle w zalewie musztardowej, ale by ich ostrość lekko wzmocnić, dodałam po odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników.
Składniki:
3 kg ogórków
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
korzeń chrzanu
czosnek
kilka gałązek kopru wraz z baldachami
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
mały słoiczek musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe. Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy, a następnie zalewamy ogórki tak, by były całkowicie przykryte. Gwinty słoików wycieramy do sucha, podobnie pokrywki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-10 minut, by nie doprowadzić do rozgotowania ogórków.
Składniki:
3 kg ogórków
liście laurowe
gorczyca
ziele angielskie
korzeń chrzanu
czosnek
kilka gałązek kopru wraz z baldachami
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
mały słoiczek musztardy sarepskiej
Sposób przygotowania:
Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę łodygi kopru z baldachami, kawałek chrzanu i ząbek czosnku. Ciasno obok siebie układamy słupki ogórków, dodajemy po pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe. Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy, a następnie zalewamy ogórki tak, by były całkowicie przykryte. Gwinty słoików wycieramy do sucha, podobnie pokrywki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-10 minut, by nie doprowadzić do rozgotowania ogórków.
Do kanapeczek będą idealne w zimie :)
OdpowiedzUsuńi nie tylko do kanapek ;)
OdpowiedzUsuń