Wiecie już jak bardzo lubię jagody, a jeśli chodzi o migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami.
Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem.
Składniki:
Na 6-7 bułeczek
Ciasto:
2 pełne szklanki mąki + do podsypywania
200ml mleka + 1 łyżeczka
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
50g masła
Ponadto:
60-70g jagód
30g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów. Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. W trakcie pieczenia możemy wierzch przykryć folią aluminiową, by jagodzianki zbytnio się nie przypiekły. Studzimy na kratce. Podajemy np z kubkiem mleka.
Wyobraźcie sobie teraz jak smakują takie pyszne, lekko cieplutkie jeszcze drożdżowe bułeczki z jagodowym środkiem, kuknij na przepis, a następnie upiec je w swoim domu i delektuj się smakiem.
Składniki:
Na 6-7 bułeczek
Ciasto:
2 pełne szklanki mąki + do podsypywania
200ml mleka + 1 łyżeczka
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 płaskiej łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
50g masła
Ponadto:
60-70g jagód
30g płatków migdałów
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko z białkiem oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy dodając na końcu roztopione i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto wyrabiamy raz jeszcze na stolnicy podsypując delikatnie mąką, dzielimy na ok 6-7 części. Każdą część wyrabiamy, rozpłaszczamy i napełniamy jagodami. Zlepiamy i formujemy bułeczki, pamiętając by układać je w formie wyłożonej papierem łączeniem do dołu. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka i posypujemy płatkami migdałów. Pozostawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. W trakcie pieczenia możemy wierzch przykryć folią aluminiową, by jagodzianki zbytnio się nie przypiekły. Studzimy na kratce. Podajemy np z kubkiem mleka.
Z pewnością muszą być smakowite.
OdpowiedzUsuńNajlepsze takie jeszcze ciepłe <3
UsuńA ja lubię wszystko co drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń