Lubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo
Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak głodny to musi zjeść :)
Przepis bierze udział w konkursie Barilla na stronie http://barillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/. Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :)
Składniki:
Na formę o śr. 20cm
150g makaronu np casarecce, penne
300g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 jajko
150g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera.
Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na dużych oczkach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem.
Przepis bierze udział w konkursie Barilla na stronie http://barillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/. Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :)
Składniki:
Na formę o śr. 20cm
150g makaronu np casarecce, penne
300g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 jajko
150g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera.
Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na dużych oczkach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem.
Ja chętnie zjem porcję męża, jak nie będzie chciał :)
OdpowiedzUsuńDaga zapraszam :)
UsuńAle ladnie wygląda :) Na pewno wypróbuję, makaronu w domu mam zawsze zapas bo wszyscy bardzo go lubimy a dzieci szczególnie, dobrej jakości jest z primo gusto. Zrobie tą zapiekankę jutro, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadła do gustu :) Używam makaronów Barilla przeważnie, ale i inne się zdarzają gdy jest taka potrzeba ;) A jutro proszę o zdjęcie zapiekanki w Pani(a) wykonaniu :)
UsuńPozdrawiam, Asia