Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 13 lipca 2016

Zapiekanka makaronowa a 'la pizza

Lubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak głodny to musi zjeść :)
Przepis bierze udział w konkursie Barilla na stronie http://barillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/. Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :)



Składniki:

Na formę o śr. 20cm
150g makaronu np casarecce, penne
300g mielonego mięsa wołowego
2 ząbki czosnku
150g żółtego sera
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 jajko
150g pieczarek
kilka różyczek ugotowanego brokuła
ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych
sól, pieprz
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
kilka listków świeżej bazylii


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera. 
Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy na makaronowy spód. Na połowie "pizzy" układamy ugotowane w osolonej wodzie różyczki brokuła, a na drugiej podpieczone na rumiano pieczarki. Pomidorki kroimy na pół i układamy na wierzchu, pomiędzy brokułami i pieczarkami. Całość posypujemy resztą sera żółtego startego na dużych oczkach. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 40 minut. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii. Podajemy na ciepło, np z ulubionym sosem lub ketchupem. 



4 komentarze:

  1. Ja chętnie zjem porcję męża, jak nie będzie chciał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ladnie wygląda :) Na pewno wypróbuję, makaronu w domu mam zawsze zapas bo wszyscy bardzo go lubimy a dzieci szczególnie, dobrej jakości jest z primo gusto. Zrobie tą zapiekankę jutro, musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadła do gustu :) Używam makaronów Barilla przeważnie, ale i inne się zdarzają gdy jest taka potrzeba ;) A jutro proszę o zdjęcie zapiekanki w Pani(a) wykonaniu :)
      Pozdrawiam, Asia

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.