Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 7 lipca 2016

Casarecce z cukinią, szpinakiem i serem pleśniowym

Nic mnie tak chyba nie motywuje do działania jak konkurs, w którym mogę wygrać coś fajnego!

To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :)
Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :)


Składniki:

130 g makaronu np. casarecce siciliane
1 mała młoda cukinia
2 duże garście świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
100ml słodkiej, 30% śmietanki
3 łyżki oliwy z oliwek
70g sera pleśniowego „Lazur”
50g orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek. 
W tym czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego.  



Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)