Ostatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu.
Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D
Składniki:
Spód:
ok 100g pełnoziarnistych herbatników
50g masła
Masa serowa:
3 jajka
100g masła
100g cukru kryształu
100ml słodkiej śmietanki 30%
400g białego sera
1/2 op. budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
1 garść malin leśnych
1 garść czerwonej porzeczki
1 garść jagód leśnych
1 garść borówek amerykańskich
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód okrągłej foremki o śr. 16cm i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 150st C.
2. 100g masła ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem. Dodajemy zmielony podwójnie ser biały, słodką śmietankę , proszek budyniowy i łyżką mąki ziemniaczanej. Ponownie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą serową. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut.
3. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy raz jeszcze świeżymi owocami.
Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D
Składniki:
Spód:
ok 100g pełnoziarnistych herbatników
50g masła
Masa serowa:
3 jajka
100g masła
100g cukru kryształu
100ml słodkiej śmietanki 30%
400g białego sera
1/2 op. budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
1 garść malin leśnych
1 garść czerwonej porzeczki
1 garść jagód leśnych
1 garść borówek amerykańskich
Cukier puder do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód okrągłej foremki o śr. 16cm i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 150st C.
2. 100g masła ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem. Dodajemy zmielony podwójnie ser biały, słodką śmietankę , proszek budyniowy i łyżką mąki ziemniaczanej. Ponownie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą serową. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut.
3. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy raz jeszcze świeżymi owocami.
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńJuż myślę nad powtórką ;)
UsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZjadłaś i się nie podzieliłaś???? ;))))
OdpowiedzUsuńAsia, za długo na Ciebie czekałam ;)
UsuńWyglada oblednie tylko mam pytanko na jaka tortownice sa podane proporcje, bo nijak sie nie doszukalam 😄,no chyba ze slepawa jestem...
OdpowiedzUsuńNo przecież nie napiszę, że faktycznie coś nie tak ze wzrokiem ;) Pocieszę, że i ja ostatnio szukałam na drukarce jej nazwy i nie widziałam, a była na wprost :D Wracając jednak do sernika, w pierwszym podpunkcie w sposobie przygotowania jest podana średnica, tortownica 16cm ;)
OdpowiedzUsuńSernik jest przepyszny! Tylko owoce mi się zapadło po upieczeniu - nie zostało na wierzchu tortu. Czy tak ma być? A może mam dodać więcej mąki ziemniaczanej do owoców? Będę wdzięczna za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńNastępnym razem proszę dać ciut więcej mąki, ewentualnie spróbować nie dociskać owoców, tylko zostawić je tak swobodnie. Aczkolwiek wydaje mi się że tutaj problem może tkwić w zbyt rzadkiej masie serowej. Jakiego sera Pani używała?
Usuń