Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 16 lipca 2016

Sernik z owocami lata

Ostatnio strasznie "chodził" za mną sernik, ale nie taki na zimno tylko właśnie pieczony, mięciutki... i z owocami, które rosną koło domu. 
Nie pozostało mi nic innego jak upiec i wiecie.. żałuję że zrobiłam to w małej foremce, bo chwila moment i sernika nie było. Z czego - wstyd się przyznać- 1/3 zjadłam chyba sama :D


Składniki:

Spód:
ok 100g pełnoziarnistych herbatników
50g masła

Masa serowa:
3 jajka
100g masła
100g cukru kryształu
100ml słodkiej śmietanki 30%
400g białego sera
1/2 op. budyniu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Owoce:
1 garść malin leśnych
1 garść czerwonej porzeczki
1 garść jagód leśnych
1 garść borówek amerykańskich

Cukier puder do posypania po wierzchu


Sposób przygotowania:

1. Herbatniki mocno kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Kruszonkę wysypujemy na spód okrągłej foremki o śr. 16cm i mocno dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 150st C. 
2. 100g masła ucieramy z żółtkami i cukrem kryształem. Dodajemy zmielony podwójnie ser biały, słodką śmietankę , proszek budyniowy i łyżką mąki ziemniaczanej. Ponownie ucieramy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy ją z masą serową. Wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Ok. połowę owoców mieszamy z płaską łyżką mąki ziemniaczanej i wysypujemy na wierzch sernika. Nożem lub małą łyżeczką robimy zgłębienia, by połączyć je z masą serową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 70 minut. 
3. Po upieczeniu pozostawiamy w lekko uchylonym do całkowitego wystudzenia (najlepiej całą noc). Po przełożeniu na paterę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy raz jeszcze świeżymi owocami. 


10 komentarzy:

  1. Zjadłaś i się nie podzieliłaś???? ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada oblednie tylko mam pytanko na jaka tortownice sa podane proporcje, bo nijak sie nie doszukalam 😄,no chyba ze slepawa jestem...

    OdpowiedzUsuń
  3. No przecież nie napiszę, że faktycznie coś nie tak ze wzrokiem ;) Pocieszę, że i ja ostatnio szukałam na drukarce jej nazwy i nie widziałam, a była na wprost :D Wracając jednak do sernika, w pierwszym podpunkcie w sposobie przygotowania jest podana średnica, tortownica 16cm ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik jest przepyszny! Tylko owoce mi się zapadło po upieczeniu - nie zostało na wierzchu tortu. Czy tak ma być? A może mam dodać więcej mąki ziemniaczanej do owoców? Będę wdzięczna za podpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem proszę dać ciut więcej mąki, ewentualnie spróbować nie dociskać owoców, tylko zostawić je tak swobodnie. Aczkolwiek wydaje mi się że tutaj problem może tkwić w zbyt rzadkiej masie serowej. Jakiego sera Pani używała?

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.