Znacie mnie już trochę. Wiecie
więc, że za słodkim poszłabym na koniec świata :) Tak jak za tymi biskwitami,
wypełnionymi po brzegi bitą śmietaną. Zakochałam się w tych omlecikach ostatnio
i co jedne to lepsze. Choć smak podobny, to wykonanie jednak ciut inne. Tym
razem płatki kukurydziane dałam także do środka, naiwnie wierząc, że przy
krótkim pieczeniu nadal zachowają swoją chrupkość. No o ile na zewnątrz i
owszem- zachowały, tak w środku jest to po prostu niewykonalne. Nie przeszkadza
mi to w ogóle. Nie ujmuje smaku omletom, a nadaje im ciekawego, lekko kakaowo-
miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe
śniadanie jak i popołudniowy deser.
2 jajka
3 łyżki drobnego cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobno potłuczonych płatków śniadaniowych
kakao i miód #Lubella
kakao i miód #Lubella
Szczypta soli
Dodatkowo:
250 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 truskawki
½ kiwi
Cukier puder
Sposób
przygotowania:
Białka
ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy po odrobinie cukru, a
następnie żółtka. Łączymy z przesianymi. Blaszkę wykładamy papierem do
pieczenia, nakładamy masę w 4 miejscach i rozsmarowujemy tworząc podobne
wielkości. Posypujemy drobno pokruszonymi płatkami. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180⁰C przez ok 9
minut. Jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy i układamy np. na szklankach, by
nabrały odpowiedniego kształtu. Lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem,
nadziewamy biskwity i dekorujemy owocami. Całość posypujemy cukrem pudrem.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella
Uwielbiam biskwity :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ale takie domowe to dopiero muszą być mega :)
OdpowiedzUsuńAle dawno nie jadłam. Pyszności!!@
OdpowiedzUsuńTe biszkopty muszą być bardzo puszyste. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
ale cudeńka :)
OdpowiedzUsuńależ bym zjadła!! :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałe!
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać - dziecko oszaleja!
:)