Tak jak obiecałam. Po porannym budyniu nadszedł czas na popołudniowy deser.
Nie wiem jak Wam, ale mi sam pomysł na takie kwiatuszki bardzo się podoba. Wybaczcie, że nie podam Wam strony, na której je zobaczyłam, ale nijak jej teraz nie mogę znaleźć. Samo formowanie kwiatków mignęło mi gdzieś na Fb i nawet jak chciałam podejrzeć raz jeszcze przed ich przygotowaniem, to musiało obyć się bez ściągi 😜
Zrobiłam swoją wersję z rabarbarowym budyniem oraz owocami. Wyszło 8 sztuk, z czego 2 zjadłam sama osobiście. Jedną jeszcze na ciepło (tak, pamiętam że nie wolno!),a drugą do popołudniowej kawy. Do tej niedzielnej już nic nie zostało...
Składniki na 8 sztuk:
Nie wiem jak Wam, ale mi sam pomysł na takie kwiatuszki bardzo się podoba. Wybaczcie, że nie podam Wam strony, na której je zobaczyłam, ale nijak jej teraz nie mogę znaleźć. Samo formowanie kwiatków mignęło mi gdzieś na Fb i nawet jak chciałam podejrzeć raz jeszcze przed ich przygotowaniem, to musiało obyć się bez ściągi 😜
Zrobiłam swoją wersję z rabarbarowym budyniem oraz owocami. Wyszło 8 sztuk, z czego 2 zjadłam sama osobiście. Jedną jeszcze na ciepło (tak, pamiętam że nie wolno!),a drugą do popołudniowej kawy. Do tej niedzielnej już nic nie zostało...
Składniki na 8 sztuk:
1 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
⅓ szklanki cukru kryształu
80g stopionego masła
Ok ½ kg mąki tortowej
Szczypta
soli
Dodatkowo:
8 łyżek
dowolnego budyniu ( u mnie rabarbarowy)
8 truskawek
Kilka łyżek
jagód leśnych
1 małe jajko
Przygotowanie
ciasta w Tefal Companion:
Odmierzoną
ilość mleka wlewamy do misy, podgrzewamy 2 minuty na 30⁰C. Następnie zakładamy nóż do wyrabiania, dodajemy
pokruszone drożdże, cukry, jajko, sól, stopione masło oraz mąkę. Włączamy
program do wyrabiania ciast P1. Pozostawiamy w misie, by powoli rosło.
Sposób przygotowania ciasta tradycyjnie:
Mleko delikatnie podgrzewamy,
odmierzamy ⅓ szklanki, dodajemy drożdże, łyżkę cukru oraz mąki. Mieszamy i
pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiewamy, robimy dołek,
wbijamy jajko, wlewamy zaczyn i dodajemy pozostałe cukry oraz szczyptę soli.
Mieszamy łyżką, a pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło.
Wyrabiamy przez ok 10 minut. Odstawiamy w cieple do wyrośnięcia na ok godzinę.
W trakcie wyrastania gotujemy
budyń, w zależności od własnych upodobań. Studzimy.
Przygotowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8
części. Ponownie wyrabiamy w dłoniach i nadajemy kształt kuli. Następnie
spłaszczamy szklanką na środku, a boki kroimy na 12 ramion. Bierzemy po dwa i
sprawnym ruchem skręcamy je pod spód, tworząc płatki kwiatu. Na środek dajemy
odrobinę budyniu, truskawkę i jagody. Smarujemy jajkiem boki i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 na ok 20minut
Patrzę, czytam i się zastanawiam... jak sprawnym ruchem powywijać to ciasto w płatka :D haha nagraj filmik, plissss :D :)
OdpowiedzUsuńpięknie wyglądają i na pewno są pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwielbiam drożdżowe wypieki :) Kwiatuszki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńŁadnie wyglądają i na pewno w smaku są wyśmienite. Też mnie kusi zrobić sobie takie wypieki tylko nie wiem, czy będę umiała tak je po wywijać. :D
OdpowiedzUsuńPochwalisz się wypiekami...?
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze dzisiaj zrobię...
:)
Czekam na wiadomość czy smakowały ;)
Usuńtakie świeże drożdżówki smakują obłędnie :D
OdpowiedzUsuńNajlepiej!
Usuń