Ci, którzy mają Facebooka już mogli zobaczyć zapowiedź tego ciacha. Przepis miał pojawić się na weekend, ale gdzieś się po drodze "wepchało" coś innego i to zeszło na dalszy plan.
Wzięłam jednak pod uwagę, że kolejny weekend nadchodzi szybkim krokiem, więc ciacho przyda się jak znalazł.
U mnie dziś na szybko ucierane z truskawkami, ale Wy jeszcze jutro możecie przygotować takie bez pieczenia, bez brudzenia wielu garnków, misek itp. Wystarczy paczka herbatników, odrobina budyniu, kokosu, kajmaku i nawet orzechów jeśli nie macie gotowych batonów.
Ciasto jest słodkie, ale nie zapychające. Na pewno nie pogardzi nim nikt z Waszej rodziny czy znajomych. U mnie zniknęło raz dwa, co mnie osobiście bardzo cieszy. Nie ma przyjemniejszego widoku niż jedzenie, które znika z apetytem z talerza.
Składniki na formę 19x28cm:
2 budynie śmietankowe
750ml mleka 2%
3 łyżki cukru kryształu
Wzięłam jednak pod uwagę, że kolejny weekend nadchodzi szybkim krokiem, więc ciacho przyda się jak znalazł.
U mnie dziś na szybko ucierane z truskawkami, ale Wy jeszcze jutro możecie przygotować takie bez pieczenia, bez brudzenia wielu garnków, misek itp. Wystarczy paczka herbatników, odrobina budyniu, kokosu, kajmaku i nawet orzechów jeśli nie macie gotowych batonów.
Ciasto jest słodkie, ale nie zapychające. Na pewno nie pogardzi nim nikt z Waszej rodziny czy znajomych. U mnie zniknęło raz dwa, co mnie osobiście bardzo cieszy. Nie ma przyjemniejszego widoku niż jedzenie, które znika z apetytem z talerza.
Składniki na formę 19x28cm:
120g podłużnych biszkoptów
200g ciemnych herbatników
2 budynie śmietankowe
750ml mleka 2%
3 łyżki cukru kryształu
200g masła
150g kokosu
250g kajmaku
2 batony np snikers
Sposób przygotowania
Krem kokosowy:
Na suchej patelni prażymy kokos. Ok
650ml mleka wraz z cukrem stawiamy na średnim ogniu. W pozostałej ilości
rozpuszczamy proszki budyniowe i wlewamy na gotujące mleko. Zestawiamy na bok i
dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Mieszamy np. blenderem na wolnych
obrotach aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do kremu od razu dodajemy ok
100g przyrumienionego kokosu.
Batony drobno siekamy i łączymy z
masą kajmakową.
Przełożenie:
Spód formy wykładamy np. folią
spożywczą, a następnie warstwą podłużnych biszkoptów. Wykładamy ok ½ ciepłego
kremu kokosowego, pokrywamy warstwą herbatników (dodatkowo kilka dokładnie
mielimy i uzupełniamy proszkiem pozostałe szczeliny), nakładamy kajmak z
batonami, drugą warstwę herbatników, pozostały krem i resztę prażonego kokosu.
Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc.
moje smaki i ta prezencja :) zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńMega pyszne.Trochę zmieniłam przepis dodalam śmietanę 36 na wierzch
OdpowiedzUsuń