Ilu z Was zdarza się rano zaspać i nie zjeść śniadania, pędząc jak rakieta do pracy lub szkoły? Nikomu tego nie życzę oczywiście, ale wiecie... gdyby znowu budzik zapomniał zadzwonić, to miejcie w pogotowiu przygotowane poprzedniego wieczoru muffinki.
Te lekko słodkie babeczki biszkoptowe z malinami i płatkami kukurydzianymi doskonalą zastąpią Wam śniadanie. Mało tego! Nawet jak zjecie pierwsze śniadanie bardziej wytrawne, to taki wypiek będzie idealny jako drugie śniadanie, a zarazem deser do kawy.
Oprószone cukrem pudrem, podane z dżemem i kubkiem mleka, jeśli ktoś kawy nie pija będą fajnym rozwiązaniem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na ok 8 sztuk:
Te lekko słodkie babeczki biszkoptowe z malinami i płatkami kukurydzianymi doskonalą zastąpią Wam śniadanie. Mało tego! Nawet jak zjecie pierwsze śniadanie bardziej wytrawne, to taki wypiek będzie idealny jako drugie śniadanie, a zarazem deser do kawy.
Oprószone cukrem pudrem, podane z dżemem i kubkiem mleka, jeśli ktoś kawy nie pija będą fajnym rozwiązaniem. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na ok 8 sztuk:
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki płatków Corn Flakes kakao i
miód #Lubella
Szczypta soli
Kilkanaście świeżych lub mrożonych
malin
Cukier puder do posypania do
wierzchu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do
sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie żółtka, przesianą mąkę oraz
potłuczone drobno płatki kukurydziane. Masę przelewamy do sylikonowych foremek
na muffinki (do ¾ wysokości), wbijamy po ok 2 malinki i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Podajemy lekko przestudzone,
oprószone cukrem pudrem. Najlepiej smakują z odrobiną dżemu.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej
Świetny pomysł! Smakowałoby mi takie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńtakie śniadanie to się rozumie :)
OdpowiedzUsuń