Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 23 czerwca 2017

Pizzerinki ze szparagami

Na śmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was zainteresuje. No bo wiecie, ani to trudne, ani czasochłonne... Kosztowne też jakoś specjalnie nie. Za to smaczne i uzależniające. Zresztą ciasto francuskie, to jedno z moich ulubionych i gdyby nie cena masła, to pewnie sama pokusiłabym się częściej przygotować je w domu, niż kupować gotowe. A tak, idę na łatwiznę. Może mnie tu nie ukamienujecie za to😁 Częstujcie się!


Składniki na 4 szt.

1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki śmietany
1 jajko
Szczypta gałki muszkatołowej
12 szt zielonych szparag
4 krótkie kabanosy
8 krótkich liści buraka
Kilka pomidorków koktajlowych
4 łyżki tartej mozzarelli
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Boki podwijamy do góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Podpiekamy przez 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Jeśli zbyt dużo urosło, nakłuwamy widelcem. Resztę jajka łączymy ze śmietaną i szczyptą gałki muszkatołowej, wylewamy na podpieczony spód. Sparzone wrzątkiem i zahartowane zimną wodą szparagi układamy po 3  na każdej sztuce. Dokładamy po odrobinie kabanosów, pomidorków koktajlowych oraz botwinki. Posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy w temp 190⁰C przez ok 17 minut. Podajemy na ciepło lub zimno.



2 komentarze:

  1. Pysznie ale ja bym wyrzuciła pomidorki koktajlowe bo nie lubie zapieczonych a resztę pochłonę w dużych ilościach ;))))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.