Skłamałabym, gdybym powiedziała, że to moja pierwsza próba z tym ciastem. Nie pierwsza, druga :) Pierwsza wylądowała daleko hen, za drzwiami domu, bo byłam przekonana, że ciasto jest niedopieczone i niezjadliwe (zanim jeszcze je spróbowałam!). Później oczywiście żałowałam, ale to dopiero jak poczytałam co nie co o nim, o jego konsystencji itp.
Postanowiłam, że się nie poddam i spróbuję raz jeszcze. Chwilę mi z tym zeszło, ale pierwszą myślą gdy na Durszlaku zobaczyłam konkurs Bonduelle było właśnie ono! Takie "Teraz albo nigdy" gwizdnęło przez myśl i o to jest! Jest oczywiście tylko na zdjęciu, bo w rzeczywistości zjedzone w 2 godziny po wyjęciu z piekarnika 💜
Składniki na blaszkę 28x19cm (6 sztuk):
Postanowiłam, że się nie poddam i spróbuję raz jeszcze. Chwilę mi z tym zeszło, ale pierwszą myślą gdy na Durszlaku zobaczyłam konkurs Bonduelle było właśnie ono! Takie "Teraz albo nigdy" gwizdnęło przez myśl i o to jest! Jest oczywiście tylko na zdjęciu, bo w rzeczywistości zjedzone w 2 godziny po wyjęciu z piekarnika 💜
Składniki na blaszkę 28x19cm (6 sztuk):
2 małe
banany
2 jajka
2 łyżki
kakao
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
2 łyżki
miodu
3 łyżki
oleju kokosowego
3 łyżki
owsianych otrąb
Mus
nektarynkowy:
3
nektarynki
1 łyżka
syropu np. z agawy
⅕ szklanki
wody
1 łyżka
mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
w Tefal Companion:
Mus
nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Wrzucamy do
misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym i koszykiem, który ograniczy pole
pracy urządzenia. Miksujemy na 12 obrotach przez 10 sekund, zgarniamy szpatułką
ze ścianek i ponownie uruchamiamy na 10 sekund. Dodajemy pozostałe składniki i
uruchamiamy program Sauce (sosy).
Brownie- Fasolę
płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. W misie urządzenia
umieszczamy nóż do wyrabiania ciasta. Wrzucamy wszystkie składniki prócz otrąb.
Uruchamiamy na 2 minuty, prędkość 10 (tak by łupinki fasoli nie były ani
widoczne, ani wyczuwalne). Dodajemy otręby i wyrabiamy przez 30 sekund na
prędkości 8.
Na wyłożoną
papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych
miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki.
Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180⁰C
na 50 minut.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Mus
nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy
blenderem. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy do nektarynek razem z syropem z
agawy. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do lekkiego zgęstnienia.
Brownie-
Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie
miksujemy blenderem, a jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy przez sitko.
Otręby owsiane delikatnie rozdrabniamy. Olej kokosowy topimy i studzimy. Banana
rozdrabniamy (blenderem lub widelcem). Gotową fasolę łączymy z pozostałymi
przygotowanymi składnikami i miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty.
Na
wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w
różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki.
Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180⁰C
na 50 minut.
Czy wiesz, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów
(chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami,
aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie
poprzez „wywiewanie” wartościowych składników? Dzięki temu gleba
pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi
warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.