Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;)
Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru, do środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto wyrobiłam w urządzeniu wielofunkcyjnym, ale podaję obie wersję, bo zdaję sobie sprawę, że nie każdy posiada tak sprytne urządzenie ;)
Było słodko i jest nadal, bo kilka zostało na jutrzejsze śniadanie :)
1 opakowanie drożdży instant (8g)
1 szklanka mleka
80g roztopionego i przestudzonego masła
½ kg mąki pszennej tortowej
100g płatków kukurydzianych „Kakao i miód” #Lubella
½ łyżeczki soli
Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki płynne (z masłem) łączymy z mąką i drobno pokruszonymi płatkami. Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 18-22 minuty.
Ps. Złodzieje czyhają na każdym kroku 😁
Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej cukru, do środka truskawki, a wierzch ponownie obsypałam cukrem. By było szybciej, ciasto wyrobiłam w urządzeniu wielofunkcyjnym, ale podaję obie wersję, bo zdaję sobie sprawę, że nie każdy posiada tak sprytne urządzenie ;)
Było słodko i jest nadal, bo kilka zostało na jutrzejsze śniadanie :)
2 jajka
4 łyżki cukru1 opakowanie drożdży instant (8g)
1 szklanka mleka
80g roztopionego i przestudzonego masła
½ kg mąki pszennej tortowej
100g płatków kukurydzianych „Kakao i miód” #Lubella
½ łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 małe jajko
20g masła
6 większych
lub 12 małych truskawek
Cukier
kryształ
Sposób
przygotowania w Urządzeniu wielofunkcyjnym:
Mleko,
jajka, przestudzone masło, płatki, mąkę, cukier oraz sól i drożdże umieszczamy
w misie urządzenia z założonym wcześniej nożem do wyrabiania. Uruchamiamy
program Pastry P2, a po wyrobieniu wyciągamy nóż i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o
grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu
układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik,
zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod
spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy
roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 18-22 minuty.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Mleko delikatnie podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki płynne (z masłem) łączymy z mąką i drobno pokruszonymi płatkami. Dodajemy sól. Miksujemy na średnich obrotach z końcówką haka lub wyrabiamy ręcznie aż do uzyskania spójnego, odrywającego się od dłoni ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika na ok 18-22 minuty.
Ps. Złodzieje czyhają na każdym kroku 😁
od samego patrzenia dostaję ślinotoku :))))
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Były pyszne ;)
OdpowiedzUsuń