W końcu dotarły i do mnie, w takiej ilości, że mogę jeść bez obaw, że w sklepie braknie na kolejne cuda :) Mowa oczywiście o truskawkach! Tanie nie są, bo jak ostatnio poczytałam gdzieś na Fb, że kg kupić można za 5zł, to aż się zdziwiłam. U nas wczoraj Luby kupił po 7,50zł za kg. I żeby było śmiesznie, są tak słabej jakości, że dziś musiałam całe obrać i przerobić. Są bez porównania z tymi, które przywieźli Rodzice moim dzieciom. Pokusiłabym się nawet, że koło truskawek nie leżały.
U mnie więc w lodówce chłodzi się kolejny "testowy" deser, mam nadzieję, że dałam wystarczającą ilość żelatyny i jutro da się go pokroić, a Was zapraszam na niezawodne ciacho ucierane :)
Składniki na blaszkę 24x36cm:
U mnie więc w lodówce chłodzi się kolejny "testowy" deser, mam nadzieję, że dałam wystarczającą ilość żelatyny i jutro da się go pokroić, a Was zapraszam na niezawodne ciacho ucierane :)
Składniki na blaszkę 24x36cm:
6 jajek
4½ szklanki mąki
1 szklanka
cukru (można mniej lub więcej)
¾ szklanki
oleju rzepakowego
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
⅓ szklanki
słodkiej 30% śmietanki
1 kg
truskawek (waga przed obraniem)
Cukier
puder do posypania po wierzchu
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
W misie
urządzenia montujemy nóż do ubijania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier i włączamy
na 1’30s, obroty 8. Dolewamy śmietankę na 15 sekund przed końcem pracy. Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy do misy i ustawiamy ponownie czas
pracy na 2 minuty, prędkość 6. Ostatnim etapem jest dodanie oleju. Ostatni już
raz mieszamy ciasto również na prędkości 6, przez 1 minutę. Gotowe przekładamy
na wyłożoną papierem blaszkę, układamy obok siebie truskawki delikatnie je
wbijając w środek (nie do końca!) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 1 godzinę.
Ciepłe od
razu przekładamy na kratę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Sposób
przygotowania tradycyjny:
Jajka z
cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera przez ok 2minuty. Następnie
dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do
pieczenia, dodajemy do ciasta i mieszamy przez ok 3 minuty na najwolniejszych
obrotach. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję dodajemy powoli olej i
ponownie miksujemy na wolnych obrotach.
Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, układamy obok siebie
truskawki delikatnie je wbijając w środek (nie do końca!) i wstawiamy do
nagrzanego do 180⁰C piekarnika
na 1 godzinę.
Ciepłe od
razu przekładamy na kratę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
to ciacho jest po prostu najlepsze, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuń4,5 szklanki mąki? Ciasto wyladowalo w smietniku
OdpowiedzUsuńTak jak pisałam Pani na fb,taka ilość mąki na 6 jajek i prawie szklankę oleju jest jak najbardziej odpowiednia. Nie mam pojęcia skąd u Pani taki problem 😢
Usuń