Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje?
Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik i piecze camembert! Te dwa produkty stworzą Wam pyszne śniadanie, które my dziś zjedliśmy ochoczo, zwłaszcza widząc wietrzny i chłodny poranek za oknem.
Domowe pieczywo to jest coś, co oboje uwielbiamy! Obawiałam się połączenia rogalików z płatkami kukurydzianymi Kakao&miód, ale niepotrzebnie. Wystarczyło dodać mniej cukru do ciasta, by nie były zbyt słodkie. Maczane w roztopionym camembercie z pyszną, domową konfiturą i szklanką soku pozwoliły z uśmiechem i energią zacząć ten pochmurny niedzielny poranek.
Składniki:
Pieczony z owocami camembert
podajemy w towarzystwie maślanych rogalików z dodatkiem płatków kukurydzianych
#Lubella Kakao i miód. To #mojalaternatywa na przepyszne śniadanie, nie tylko
do łóżka :)
Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik i piecze camembert! Te dwa produkty stworzą Wam pyszne śniadanie, które my dziś zjedliśmy ochoczo, zwłaszcza widząc wietrzny i chłodny poranek za oknem.
Domowe pieczywo to jest coś, co oboje uwielbiamy! Obawiałam się połączenia rogalików z płatkami kukurydzianymi Kakao&miód, ale niepotrzebnie. Wystarczyło dodać mniej cukru do ciasta, by nie były zbyt słodkie. Maczane w roztopionym camembercie z pyszną, domową konfiturą i szklanką soku pozwoliły z uśmiechem i energią zacząć ten pochmurny niedzielny poranek.
Składniki:
Ser
camembert- 1 mały na jedną osobą
Po 2
łyżeczki jagód z syropu lub dowolnego innego dżemu na 1 osobę
Rogaliki (12
sztuk):
2 jajka
2 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant (8g)
lub 20g świeżych
1 szklanka mleka
100g roztopionego i przestudzonego
masła
½ kg mąki
pszennej tortowej
100g płatków
kukurydzianych „Kakao i miód” #Lubella
½ łyżeczki
soli
Dodatkowo:
20g
miękkiego masła
1 jajko
1 łyżka
mleka
Nasiona chia
Sposób
przygotowania:
Rogaliki- ½ szklanki mleka delikatnie podgrzewamy i
rozpuszczamy w nim cukier, drożdże oraz 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w cieple do
wyrośnięcia. Pozostałe mleko, roztrzepane jajka, zaczyn, sól oraz mąkę łączymy
ze sobą i wyrabiamy dłonią lub mikserem z końcówką haka. W trakcie dolewamy
przestudzone, roztopione masło i wyrabiamy do momentu odchodzenia ciasta od
dłoni. Odstawiamy na min. 45 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, najlepiej
pod bawełnianą ściereczką. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i
wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy masłem i nożem tniemy na 6 trójkątów.
Zwijamy, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem końcem ciasta do spodu. Rogi
ciasta zwijamy do środka. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut po
czym smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 190⁰C na ok 20
minut (do suchego patyczka).
Camembert- jeśli mamy mały-
wydrążamy z niego łyżeczką wgłębienie i uzupełniamy jagodami lub dżemem. Jeśli
używamy dużego- przekrawamy go w poprzek na pół, z każdej części odrobinę
wydrążamy i również uzupełniamy jagodami lub dżemem. Wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180⁰C na 10 minut.
toż to prawdziwa uczta!! :)
OdpowiedzUsuń