Botwinka gotowana już była na blogu, zresztą nie raz, ale chłodnikiem jeszcze Was nie częstowałam, więc czas to zmienić! Nie dość, że łatwo zrobić, to jeszcze nie marnujecie wiele czasu. No i najważniejsze! Zaspokoi głód i doda ochłody w upalny dzień.
Do przygotowania swojego użyłam maślanki, ale sprawdzi się także jogurt naturalny.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim posmakuje ten typ zupy. Jak nie wszystkim smakują zupy owocowe ;) Ale fajnie byłoby, gdybyście spróbowali się przekonać, tak jak zrobił to mój Małżonek :) Teraz chłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść ;) Wszystko się da, jak się dobrze zrobi 😋
Składniki na 4 porcje
Do przygotowania swojego użyłam maślanki, ale sprawdzi się także jogurt naturalny.
Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim posmakuje ten typ zupy. Jak nie wszystkim smakują zupy owocowe ;) Ale fajnie byłoby, gdybyście spróbowali się przekonać, tak jak zrobił to mój Małżonek :) Teraz chłodniki je, ale jeszcze kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść ;) Wszystko się da, jak się dobrze zrobi 😋
Składniki na 4 porcje
2 pęczki botwinki
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek
Sok z ½ cytryny
800ml
maślanki
300ml wywaru
warzywnego
2 ząbki
czosnku
Pęczek
koperku
Sól, pieprz
do smaku
Jajka na
twardo (jedno na porcję)
Sposób przygotowania
w Tefal Companion:
W misie
urządzenia zakładamy ostrze tnące, wkładamy obrane ząbki czosnku, umyte i
obrane buraki oraz liście botwinki. Ustawiamy prędkość 10, czas 40 sekund.
Zmiksowane warzywa zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy w temp. 80⁰C przez 15 minut. Dodajemy sok z
cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze
kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30
sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka
sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku
solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Buraki myjemy i obieramy ścieramy
na tarce o grubych oczkach. Liście botwinki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy
przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości, ok
20 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny i studzimy. Po ok godzinie dodajemy
starte na wiór rzodkiewki oraz ogórka. Pęczek koperku drobno siekamy. Połowę
dodajemy do buraków, które łączymy z maślanką, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z odrobiną świeżego koperku i jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.