Jejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem.
Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji na blogu. Podajcie ją na śniadanie, obiad lub kolację- o każdej porze smakuje rewelacyjnie i sprawdzi się w towarzystwie nawet najzwyklejszej bagietki, choć ja preferuję delikatne czosnkowe lub mocno spieczone i "maczane" w potrawie przed ugryzieniem :) Ot, taki mój wybryk 😛 Mocno doprawiona, aromatyczna... jest typową potrawą "z jajem" :) Nie tylko w przenośni!
Składniki:
ok 15 pieczarek
1 średnia cebula
1 cukinia
½ szklanki gotowanej
lub pieczonej ciecierzycy
(można użyć konserwowej)
1 papryka
czerwona
2 ząbki
czosnku
1 duża
puszka pomidorów
2 łyżki
przecieru pomidorowego
3 jajka
2 łyżki
oleju rzepakowego
Przyprawy:
Sól, pieprz,
tymianek, oregano, bazylia
Pęczek natki
pietruszki
Sposób
przygotowania:
Na dużej
patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy
z odrobiną soli. Gdy woda znacznie odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę, obraną i pokrojoną cukinię, ciecierzycę oraz posiekaną drobno cebulę.
Gdy warzywa zmiękną przekładamy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy.
Doprawiamy przyprawami do smaku. Łyżką robimy wgłębienia i w każde wbijamy
jajko. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Posypujemy połową posiekanej natki
pietruszki. Przykrywamy patelnię i smażymy do lekkiego ścięcia się jajek. Gotową
potrawę posypujemy resztą natki. Podajemy na ciepło.
Wygląda bosko! Na pewno spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNa patelni wygląda bosko, ale chciałbym się dowiedzieć, jak się to podaje, tzn. da się to jakoś ładnie przełożyć na talerze, czy powstanie z tego bezkształtna masa? "1/2 ciecierzycy" - chodzi o szklankę?
OdpowiedzUsuńSzczerze? Najlepiej postawić patelnię na środku i niech sobie każdy nabiera samodzielnie ;) Niestety sam sos z tymi warzywami rozlewa się po talerzu ale jajko spokojnie idzie przenieść szpatułką ;) Co do ilości ciecierzycy- oczywiście o szklankę chodziło ;)dziękuję za uwagę ;)
Usuńwygląda bardzo apetycznie, muszę w końcu i ja spróbować :)
OdpowiedzUsuń