Lody
kojarzą się nieodłącznie z latem i owocami, ale może właśnie dla
odmiany do tych owoców dołożymy garść warzyw? Zwłaszcza jeśli mowa o
słodkich warzywach typu groszek, batat czy kukurydza.
Nikt
nie powiedział, że takie połączenia nie będą smakować, ale każdy się
ich boi. Niepotrzebnie, powiadam ;) W moim brzuszku wylądowała właśnie
kolejna porcja lodów, które przygotowałam z myślą o konkursie Bonduelle.
Są tak smaczne i na dodatek lekkie, że gałka to stanowczo za mało.
Ryzykowałam
tym połączeniem i obawiałam się czy nie będę musieć całego pudełka
wywalić, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli. Zostało
odrobinkę w pudełku, więc chyba smakowały ;)
Dodam
jeszcze, że śmiało możecie zrobić wersję wegańską, wystarczy tylko
dodać mleko kokosowe zamiast jogurtu naturalnego do truskawek. I tyle!
Tylko tyle, by cieszyć się smakiem domowych, własnoręcznie
przygotowanych lodów. Na dodatek lodów z zielonym groszkiem, którego
nikt by się tam nie spodziewał 💚
Składniki
na ok 1l lodów
Groszkowe:
1 opakowanie drobnego groszku konserwowego Bonduelle
1 duży banan
2 łyżeczki mleczka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
Listki mięty z 3 średnich łodyżek
Sok z ½ małej cytryny
Truskawkowe:
600g
truskawek4 łyżki syropu z agawy
1 mały kubek jogurtu naturalnego
Groszkowe:
Groszek
konserwowy odcedzamy, płuczemy kilka razy i zamrażamy przez całą noc. Kolejnego
dnia wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy banana,
liście mięty, syrop z agawy i mleczko kokosowe. Uruchamiamy na 3 minuty,
prędkość 12. Łączymy z sokiem z cytryny.
Truskawkowe:
Obrane
i osuszone truskawki mrozimy przez całą noc. Nazajutrz umieszczamy w misie z
założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy jogurt i dosładzamy syropem z agawy.
Miksujemy na prędkości 12 przez 3minuty.
Gotowe
lody (groszkowe mają lejącą konsystencję) układamy naprzemiennie w plastikowym
pojemniku. Schładzamy przez kilka godzin (u mnie cała noc), ale mieszamy łyżką
co ok 3 godziny by pozbyć się kryształków lodu. Podajemy w waflowych
kubeczkach.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Groszkowe:
Groszek
konserwowy płuczemy i przeciskamy przez sito. Łupinki wywalamy, a miąższ
łączymy z rozgniecionym bananem, syropem z agawy, miętą oraz mleczkiem
kokosowym. Do gładkiej masy dodajemy sok z cytryny. Mrozimy przez ok godzinę.
Truskawkowe:
Obrane
i osuszone truskawki miksujemy z jogurtem i syropem z agawy na gładką masę.
Mrozimy przez godzinę.
Lekko
zmrożone lody przekładamy naprzemiennie w litrowym pojemniku i mrozimy do
uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy w waflowych kubeczkach.
Czy wiesz, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw?
wow!! to Ci dopiero pomysł :)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że smaczny :)
OdpowiedzUsuń