Takie
śniadania mogłabym jeść codziennie, ale nie oszukujmy się... codziennie to nie
byłoby chętnego do ich przygotowania. Z tego też powodu często zaniedbujemy ten
pierwszy, podstawowy posiłek i idziemy na łatwiznę sięgając po kromkę chleba z
masłem i plastrem szynki. Nie mówię, że to nie może być smaczne- zwłaszcza jak
jest świeży, pachnący i tyle co upieczony chleb, ale czasem można zaszaleć.
Składniki na 4 sztuki:
2 jajka
1 szklanka płatków kukurydzianych
Dodatkowo:
½ jabłka
1 mała gruszka
1 nektarynka
1 banan
½ kiwi
3 truskawki
3 łyżki pokrojonego w kostkę arbuza
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru + do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Odrobiną smarujemy każdy omlecik, nakładamy sałatkę owocową i dekorujemy boki pozostałym kremem śmietanowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Omleciki
mi tak posmakowały, że piekłam je kilka dni pod rząd, choć z podobnym wnętrzem.
Zapraszam
Was więc dziś na pyszne, lekko słodkie śniadanie. Delektujcie się, smakujcie i
odtwarzajcie w swoich domach.
Składniki na 4 sztuki:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru trzcinowego1 szklanka płatków kukurydzianych
Corn Flakes kakao i miód #Lubella
Szczypta soliDodatkowo:
½ jabłka
1 mała gruszka
1 nektarynka
1 banan
½ kiwi
3 truskawki
3 łyżki pokrojonego w kostkę arbuza
150ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru + do posypania po wierzchu
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze
szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka. Mąkę
przesiewamy i również mieszamy z masą biszkoptową.
Na papierze do pieczenia wielkości
dużej blaszki piekarnikowej rysujemy 4 okręgi (np. od miseczki), papier
obracamy na drugą stronę, a w zaznaczone miejsca nakładamy po tyle samo
biszkoptu. Posypujemy odrobiną płatków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
190⁰C na ok 9-10 minut. Ciepłe delikatnie odrywamy od papieru, układamy lekko
zwijając do środka jedno obok drugiego.
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Odrobiną smarujemy każdy omlecik, nakładamy sałatkę owocową i dekorujemy boki pozostałym kremem śmietanowym. Posypujemy cukrem pudrem.
Wspaniale się prezentuje. Zawsze się przymierzam do takich deserów, ale jakoś czasu braknie :( Muszę w końcu znaleźć chwilę i przygotować takie cudeńka. Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną?
OdpowiedzUsuńPewnie i można, ale nie próbowałam, więc ciężko mi określić co wyjdzie i jak będzie smakowało ;)
UsuńNigdy nie robiłam i nie jadłam takich omletów.. ale aż ślinka cieknie. Deser idealny :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ;) Ja jak robię z pojedynczej porcji, właśnie 4 sztuki to znikają w oka mgnieniu :) Jeszcze lekko ciepłe są najlepsze!
Usuńmogłabym je jeść nie tylko na śniadanie! idealne dla łasucha :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bajecznie i za pewne równie świetnie smakują. Ojej drażnią takie widoki takiego łasucha jak ja :)
OdpowiedzUsuńOmlety wyglądają bajecznie, a ta owocowa salsa niesamowicie kusi
OdpowiedzUsuń. Mniam!