Oj wiem, wiem... zapowiedziałam na insta, że pojawią się dziś, ale w ciągu dnia brakło czasu,zresztą coś mi komputer świruje i ledwo udało się dodać post z pysznymi truskawkowo- groszkowymi lodami. Mam jednak nadzieję, że teraz mi nic nie przeszkodzi (i nikt!) i do tej północy uda się wszystko spisać z głowy.
Muffinki przygotowałam specjalnie na konkurs #lubelloveinspiracje #lubella, a wykorzystałam tym razem makaron czekoladowe świderki #lubellamini.
Powiem Wam, że fajna sprawa zjeść sobie takie na śniadanie, zwłaszcza jak chleb już czerstwy, a po świeży nie ma komu iść. Przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze rano macie tyle czasu, więc proponuję muffinki upiec wieczorem, a rano przygotować szybko sosik i wstawić całość do piekarnika. Skrócicie ten czas do minimum!
Składniki na 8 sztuk omletów:
Muffinki przygotowałam specjalnie na konkurs #lubelloveinspiracje #lubella, a wykorzystałam tym razem makaron czekoladowe świderki #lubellamini.
Powiem Wam, że fajna sprawa zjeść sobie takie na śniadanie, zwłaszcza jak chleb już czerstwy, a po świeży nie ma komu iść. Przygotowanie zajmie jakieś pół godzinki, ale zdaję sobie sprawę, że nie zawsze rano macie tyle czasu, więc proponuję muffinki upiec wieczorem, a rano przygotować szybko sosik i wstawić całość do piekarnika. Skrócicie ten czas do minimum!
Składniki na 8 sztuk omletów:
8
truskawek
4
łyżki jagód lub borówek
4
jajka
Sos
waniliowy:
250ml
mleka
2
żółtka
1
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2
laski wanilii
Sposób
przygotowania:
Makaron
gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie przygotowujemy sos
waniliowy. Odlewamy ok 50ml mleka, mieszamy je z żółtkami oraz cukrem z
prawdziwą wanilią, wlewamy do pozostałego gotującego się z ziarnami wanilii
mleka i mieszamy do zgęstnienia.
Ugotowany
makaron łączymy z pokrojonymi drobniej truskawkami (jeśli duże, mniejsze można
zostawić w całości), jagodami oraz roztrzepanymi jajkami. Formę na muffinki
wykładamy foremkami, napełniamy 8 i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C
na ok 20 minut. Gotowe przekładamy od razu do naczynia żaroodpornego i polewamy
sosem. Zapiekamy ponownie jeszcze przez ok 5minut. Podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.