Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 26 lipca 2016

Dżem malinowy

Jeśli lubicie słodycz malin, to koniecznie zamknijcie je na zimę w słoiczku, np w postaci dżemu. Do naleśników lub innych deserów będzie jak znalazł ;)


Składniki:

2kg dorodnych malin
1kg cukru
3 opakowania żelfixu
1/2 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego


Sposób przygotowania:

Maliny dokładnie przebieramy, usuwamy nieczystości, zagniatamy. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy żelfixy oraz kwasek cytrynowy. Gotujemy ok 10 minut, zestawiamy z palnika i mieszamy do pozbycia się pian. Możemy je także usunąć- będzie szybciej. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut (na mokro).
Jeżeli nie chcemy mieć w dżemie pestek, należy po zagotowaniu przetrzeć go dokładnie przez sito.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)