Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 29 lipca 2016

Pierogi jagodowe z serem

Delikatne ciasto i pyszny farsz z białego sera i jagód leśnych. Tak przygotowane pierożki posmakują każdemu: i dużemu i małemu. Dodatkowo kuszą swoim pięknym, fioletowym kolorem.



Składniki:

Na ok 50 sztuk
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
200g białego sera
100g jagód leśnych
2 płaskie łyżki cukru

Ponadto:
20g masła (omasta)
syrop klonowy (do polania po wierzchu)


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy ze sobą za pomocą małego widelca. Nakładamy po odrobinie na każdy krążek, zlepiamy brzegi.
2.  Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie ok 1 minutę od momentu wypłynięcia na wierzch. Maścimy roztopionym masełkiem i polewamy syropem klonowym. 



4 komentarze:

  1. Duet ser i jagody testowałam ostatnio w naleśnikach :) ale w pierogach też musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre, zwłaszcza świeże, cieplutkie i polane syropem :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)