Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 27 czerwca 2017

Fasolowe brownie z musem nektarynkowym

Skłamałabym, gdybym powiedziała, że to moja pierwsza próba z tym ciastem. Nie pierwsza, druga :) Pierwsza wylądowała daleko hen, za drzwiami domu, bo byłam przekonana, że ciasto jest niedopieczone i niezjadliwe (zanim jeszcze je spróbowałam!). Później oczywiście żałowałam, ale to dopiero jak poczytałam co nie co o nim, o jego konsystencji itp. 
Postanowiłam, że się nie poddam i spróbuję raz jeszcze. Chwilę mi z tym zeszło, ale pierwszą myślą gdy na Durszlaku zobaczyłam konkurs Bonduelle było właśnie ono! Takie "Teraz albo nigdy" gwizdnęło przez myśl i o to jest! Jest oczywiście tylko na zdjęciu, bo w rzeczywistości zjedzone w 2 godziny po wyjęciu z piekarnika 💜
Składniki na blaszkę 28x19cm (6 sztuk):

1 puszka fasoli czerwonej Bonduelle (ok 250g po odsączeniu)
2 małe banany
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki owsianych otrąb

Mus nektarynkowy:
3 nektarynki
1 łyżka syropu np. z agawy
⅕ szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Mus nektarynkowy- owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Wrzucamy do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym i koszykiem, który ograniczy pole pracy urządzenia. Miksujemy na 12 obrotach przez 10 sekund, zgarniamy szpatułką ze ścianek i ponownie uruchamiamy na 10 sekund. Dodajemy pozostałe składniki i uruchamiamy program Sauce (sosy).

Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. W misie urządzenia umieszczamy nóż do wyrabiania ciasta. Wrzucamy wszystkie składniki prócz otrąb. Uruchamiamy na 2 minuty, prędkość 10 (tak by łupinki fasoli nie były ani widoczne, ani wyczuwalne). Dodajemy otręby i wyrabiamy przez 30 sekund na prędkości 8.

Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 50 minut.



Sposób przygotowania tradycyjny:

Mus nektarynkowy- Owoce myjemy, obieramy z łupinek i usuwamy pestkę. Miksujemy blenderem. Wodę mieszamy z mąką, dodajemy do nektarynek razem z syropem z agawy. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do lekkiego zgęstnienia.

Brownie- Fasolę płuczemy i odcedzamy kilka razy pod bieżącą, zimną wodą. Dokładnie miksujemy blenderem, a jeśli nadal są widoczne łupki- przegniatamy przez sitko. Otręby owsiane delikatnie rozdrabniamy. Olej kokosowy topimy i studzimy. Banana rozdrabniamy (blenderem lub widelcem). Gotową fasolę łączymy z pozostałymi przygotowanymi składnikami i miksujemy na średnich obrotach przez ok 2 minuty.

Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy. Następnie łyżką w różnych miejscach wykładamy mus nektarynkowy i wykałaczką tworzymy wzorki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 50 minut.

 

Czy wiesz, że rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników? Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)