Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 28 czerwca 2017

Lody truskawkowe z zielonym groszkiem

Lody kojarzą się nieodłącznie z latem i owocami, ale może właśnie dla odmiany do tych owoców dołożymy garść warzyw? Zwłaszcza jeśli mowa o słodkich warzywach typu groszek, batat czy kukurydza.
Nikt nie powiedział, że takie połączenia nie będą smakować, ale każdy się ich boi. Niepotrzebnie, powiadam ;) W moim brzuszku wylądowała właśnie kolejna porcja lodów, które przygotowałam z myślą o konkursie Bonduelle. Są tak smaczne i na dodatek lekkie, że gałka to stanowczo za mało.
Ryzykowałam tym połączeniem i obawiałam się czy nie będę musieć całego pudełka wywalić, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli. Zostało odrobinkę w pudełku, więc chyba smakowały ;)
Dodam jeszcze, że śmiało możecie zrobić wersję wegańską, wystarczy tylko dodać mleko kokosowe zamiast jogurtu naturalnego do truskawek. I tyle! Tylko tyle, by cieszyć się smakiem domowych, własnoręcznie przygotowanych lodów. Na dodatek lodów z zielonym groszkiem, którego nikt by się tam nie spodziewał 💚


Składniki na ok 1l lodów

 
Groszkowe:
1 opakowanie drobnego groszku konserwowego Bonduelle
1 duży banan
2 łyżeczki mleczka kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
Listki mięty z 3 średnich łodyżek
Sok z ½ małej cytryny

Truskawkowe:
600g truskawek
4 łyżki syropu z agawy
1 mały kubek jogurtu naturalnego


Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym:

Groszkowe:

Groszek konserwowy odcedzamy, płuczemy kilka razy i zamrażamy przez całą noc. Kolejnego dnia wrzucamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy banana, liście mięty, syrop z agawy i mleczko kokosowe. Uruchamiamy na 3 minuty, prędkość 12. Łączymy z sokiem z cytryny.

Truskawkowe:

Obrane i osuszone truskawki mrozimy przez całą noc. Nazajutrz umieszczamy w misie z założonym ostrzem do wyrabiania, dodajemy jogurt i dosładzamy syropem z agawy. Miksujemy na prędkości 12 przez 3minuty.

Gotowe lody (groszkowe mają lejącą konsystencję) układamy naprzemiennie w plastikowym pojemniku. Schładzamy przez kilka godzin (u mnie cała noc), ale mieszamy łyżką co ok 3 godziny by pozbyć się kryształków lodu. Podajemy w waflowych kubeczkach.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Groszkowe:

Groszek konserwowy płuczemy i przeciskamy przez sito. Łupinki wywalamy, a miąższ łączymy z rozgniecionym bananem, syropem z agawy, miętą oraz mleczkiem kokosowym. Do gładkiej masy dodajemy sok z cytryny. Mrozimy przez ok godzinę.

Truskawkowe:

Obrane i osuszone truskawki miksujemy z jogurtem i syropem z agawy na gładką masę. Mrozimy przez godzinę.

Lekko zmrożone lody przekładamy naprzemiennie w litrowym pojemniku i mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy w waflowych kubeczkach.


Czy wiesz, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw?




2 komentarze:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)