Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 18 czerwca 2017

Biskwity z bitą śmietaną


Znacie mnie już trochę. Wiecie więc, że za słodkim poszłabym na koniec świata :) Tak jak za tymi biskwitami, wypełnionymi po brzegi bitą śmietaną. Zakochałam się w tych omlecikach ostatnio i co jedne to lepsze. Choć smak podobny, to wykonanie jednak ciut inne. Tym razem płatki kukurydziane dałam także do środka, naiwnie wierząc, że przy krótkim pieczeniu nadal zachowają swoją chrupkość. No o ile na zewnątrz i owszem- zachowały, tak w środku jest to po prostu niewykonalne. Nie przeszkadza mi to w ogóle. Nie ujmuje smaku omletom, a nadaje im ciekawego, lekko kakaowo- miodowego smaku. Śmiało możecie je w ten sposób przygotować zarówno na leniwe śniadanie jak i popołudniowy deser.



Składniki na 4 sztuki:
 
2 jajka
3 łyżki drobnego cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobno potłuczonych płatków śniadaniowych
kakao i miód #Lubella
Szczypta soli

Dodatkowo:

250 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
2 truskawki
½ kiwi
Cukier puder

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy ze szczyptą soli, do sztywnej piany dodajemy po odrobinie cukru, a następnie żółtka. Łączymy z przesianymi. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę w 4 miejscach i rozsmarowujemy tworząc podobne wielkości. Posypujemy drobno pokruszonymi płatkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez ok 9 minut. Jeszcze ciepłe delikatnie odrywamy i układamy np. na szklankach, by nabrały odpowiedniego kształtu. Lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, nadziewamy biskwity i dekorujemy owocami. Całość posypujemy cukrem pudrem.


http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/lubella-platki#fndtn-panel-aktualne
 #odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella


7 komentarzy:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)