Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 11 czerwca 2017

Sałatka makaronowa z burakiem

Moją kolejną propozycją, która bierze udział w konkursie #lubelloveinspiracje #Lubella jest właśnie ta sałatka z dodatkiem pieczonego buraka i ... gruszki ;)  Połączenie nietypowe, ale jakże smaczne! Gruszka nadaje soczystości, burak ciekawego smaku, a łączy całość delikatny sos na bazie octu balsamicznego. Powiecie, że banał? Pewnie tak! Pamiętajcie tylko, że czasem te banały mają najlepsze wzięcie i mogę się założyć, że jak podacie tą sałatkę do grillowanych mięs, to będzie się cieszyła większym powodzeniem niż one same 😇
Makaron Lubella mini 5 warzyw spisał się po raz kolejny :) 




Składniki:

100g makaronu Lubella mini 5 warzyw
1 większy burak wraz z nacią
2 garści roszponki
1 gruszka
Kilka łyżek sosu na bazie octu balsamicznego
Odrobina soli i pieprzu
1 łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Miękki odcedzamy, polewamy 1 łyżką oleju, by zapobiec sklejeniu. Studzimy. Buraka obieramy, kroimy na w miarę cienkie pół plasterki i pieczemy w temp. 180⁰C przez 20 minut. Również studzimy.
Do zimnego makaronu dodajemy buraka- upieczony korzeń oraz posiekaną nać, roszponkę, pokrojoną drobno gruszkę oraz sos i przyprawy. Mieszamy. Sałatkę podajemy w towarzystwie pieczonego kurczaka lub grillowanych mięs. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)