Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 23 czerwca 2017

Szakszuka z ciecierzycą

Jejku jak dobrze mieć dostęp do świeżych warzyw i owoców! Młoda cukinia, kapusta, papryka... Pyszne malinowe pomidory, ogórki gruntowe, truskawki... Długo by wymieniać! Żal aż nie skorzystać i nie przygotować potraw z ich wykorzystaniem.
Jedną z nich jest szakszuka- tunezyjski przysmak z patelni. Przygotowywałam ją już kilka razy, ale ten pomysł- z ciecierzycą, myślę, że wart jest publikacji na blogu. Podajcie ją na śniadanie, obiad lub kolację- o każdej porze smakuje rewelacyjnie i sprawdzi się w towarzystwie nawet najzwyklejszej bagietki, choć ja preferuję delikatne czosnkowe lub mocno spieczone i "maczane" w potrawie przed ugryzieniem :) Ot, taki mój wybryk 😛 Mocno doprawiona, aromatyczna... jest typową potrawą "z jajem" :) Nie tylko w przenośni!



Składniki:
 
ok 15 pieczarek
1 średnia cebula
1 cukinia
½ szklanki gotowanej lub pieczonej ciecierzycy 
(można użyć konserwowej)
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 duża puszka pomidorów
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jajka
2 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
Sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
Pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy z odrobiną soli. Gdy woda znacznie odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną cukinię, ciecierzycę oraz posiekaną drobno cebulę. Gdy warzywa zmiękną przekładamy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy przyprawami do smaku. Łyżką robimy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Posypujemy połową posiekanej natki pietruszki. Przykrywamy patelnię i smażymy do lekkiego ścięcia się jajek. Gotową potrawę posypujemy resztą natki. Podajemy na ciepło.





4 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na patelni wygląda bosko, ale chciałbym się dowiedzieć, jak się to podaje, tzn. da się to jakoś ładnie przełożyć na talerze, czy powstanie z tego bezkształtna masa? "1/2 ciecierzycy" - chodzi o szklankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze? Najlepiej postawić patelnię na środku i niech sobie każdy nabiera samodzielnie ;) Niestety sam sos z tymi warzywami rozlewa się po talerzu ale jajko spokojnie idzie przenieść szpatułką ;) Co do ilości ciecierzycy- oczywiście o szklankę chodziło ;)dziękuję za uwagę ;)

      Usuń
  3. wygląda bardzo apetycznie, muszę w końcu i ja spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)