Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 24 czerwca 2017

Ucierane z truskawkami

W końcu dotarły i do mnie, w takiej ilości, że mogę jeść bez obaw, że w sklepie braknie na kolejne cuda :) Mowa oczywiście o truskawkach! Tanie nie są, bo jak ostatnio poczytałam gdzieś na Fb, że kg kupić można za 5zł, to aż się zdziwiłam. U nas wczoraj Luby kupił po 7,50zł za kg. I żeby było śmiesznie, są tak słabej jakości, że dziś musiałam całe obrać i przerobić. Są bez porównania z tymi, które przywieźli Rodzice moim dzieciom. Pokusiłabym się nawet, że koło truskawek nie leżały. 
U mnie więc w lodówce chłodzi się kolejny "testowy" deser, mam nadzieję, że dałam wystarczającą ilość żelatyny i jutro da się go pokroić, a Was zapraszam na niezawodne ciacho ucierane :)



Składniki na blaszkę 24x36cm:
 
6 jajek
4½ szklanki mąki
1 szklanka cukru (można mniej lub więcej)
¾ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
⅓ szklanki słodkiej 30% śmietanki
1 kg truskawek (waga przed obraniem)
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

W misie urządzenia montujemy nóż do ubijania. Wbijamy jajka, dodajemy cukier i włączamy na 1’30s, obroty 8. Dolewamy śmietankę na 15 sekund przed końcem pracy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy do misy i ustawiamy ponownie czas pracy na 2 minuty, prędkość 6. Ostatnim etapem jest dodanie oleju. Ostatni już raz mieszamy ciasto również na prędkości 6, przez 1 minutę. Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, układamy obok siebie truskawki delikatnie je wbijając w środek (nie do końca!) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 1 godzinę.
Ciepłe od razu przekładamy na kratę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. 


Sposób przygotowania tradycyjny:

Jajka z cukrem ubijamy na wysokich obrotach miksera przez ok 2minuty. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i mieszamy przez ok 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję dodajemy powoli olej i ponownie miksujemy na wolnych obrotach.  Gotowe przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, układamy obok siebie truskawki delikatnie je wbijając w środek (nie do końca!) i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 1 godzinę.
Ciepłe od razu przekładamy na kratę i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.




3 komentarze:

  1. to ciacho jest po prostu najlepsze, proste i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. 4,5 szklanki mąki? Ciasto wyladowalo w smietniku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam Pani na fb,taka ilość mąki na 6 jajek i prawie szklankę oleju jest jak najbardziej odpowiednia. Nie mam pojęcia skąd u Pani taki problem 😢

      Usuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)