Ciasto robiłam pierwszy raz, ale zanim upiekłam przewertowałam kilka
stron z przepisami, by w końcu dopasować składniki pod siebie:)
Składniki:
Tortownica o śr. 24cm:
200g cukru kryształu
150ml oleju
3 jajka
250g startej marchewki
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki dżemu truskawkowego
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody, cynamonu i proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
0.5 szklanki kokosu, startych na wiór orzechów włoskich i rodzynek
cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i dżemem. Dolać
powoli olej, wymieszać. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę,
oraz bakalie i czekoladę pokrojoną w drobną kostkę.
2. Wymieszaną masę łączymy z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia,
kakaem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy szczyptę soli.
3. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do
pieczenia. Boki tortownicy smarujemy wcześniej margaryną i posypujemy
bułką tartą. Pieczemy w temp 190st C przez ok 70minut (do suchego
patyczka). Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Mnie dzisiaj też wzięło na marchewkowe i... już zjadłam pół keksówki :))) Moja wersja marchewkowego nie zawiera czekolady, dżemu i mąki ziemniaczanej, ale ilu kucharzy, tyle receptur ;)))
OdpowiedzUsuńCudowny kolor, bardzo apetyczne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńRozpusta! Mniam :)
OdpowiedzUsuń