Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 1 listopada 2014

Sernik brzoskwiniowy z winogronami

Serniki na zimno to idealne rozwiązanie na czas upałów. Choć te już za nami, to miło jest czasem przypomnieć sobie, jak smakuje lato... Torcik jest nie za słodki, nie za mdły, a do popołudniowej kawki w sam raz.


Składniki:

Tortownica o śr. 26cm
Spód sernika:
Opakowanie wafelków kokosowych (80g) np. firmy Skawa
2 garści płatków czekoladowo karmelowych Lion

Sernik:
1 kostka margaryny
0.5 kg sera białego
2o g żelatyny spożywczej
2 szklanki mleka
1 szklanka zimnej wody
2 żółtka
2 cukry waniliowe
pół łyżeczki olejku pomarańczowego lub cytrynowego
1 galaretka brzoskwiniowa
4 łyżki cukru pudru
3 duże brzoskwinie lub 5 małych- obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę

kiść winogron
2 galaretki truskawkowe


Sposób przygotowania:

1. Wafelki kokosowe i płatki zmiksować na "wiór". Wsypać na spód tortownicy, wyrównać.


2. Żelatynę rozpuszczamy w szklance zimnej wody- najlepiej w większym garnku. Mleko gotujemy. Zagotowane mleko przelewamy powoli do żelatyny i mieszamy do uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Pozostawiamy do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas. Galaretkę brzoskwiniową również rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy zmielony dwa razy ser biały, cukier puder oraz olejek. Do powstałej masy dodajemy mleko z rozpuszczoną żelatyną oraz galaretkę brzoskwiniową. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą dosypujemy pokrojone brzoskwinie i wylewamy na spód tortownicy. Odstawiamy do lodówki na ok 15 minut.
3. Na delikatnie zastygniętym serniku układamy winogrona. Wstawiamy ponownie do lodówki. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w ok 0.75 ml wrzątku. Przestudzone wylewamy na sernik i odstawiamy do całkowitego stężenia.

Sernik najlepiej przygotować wieczorem i odstawić go na całą noc do lodówki. Można użyć innych owoców, zarówno do sernika jak i na wierzch, pamiętajmy tylko o dobraniu odpowiednich galaretek i olejku zapachowego.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.