Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas.
Składniki:
Biszkopt:
jajka 4 sztuki
cukier kryształ 1 szklanka
mąka krupczatka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa truskawkowa:
1 kostka margaryny (250g)
3/4 szklanki cukru pudru
ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek
Masa śmietanowa:
1 litr śmietany 22%
1 opakowanie żelatyny
1 szklanka cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa
100g rodzynek
Wierzch:
ok. 80 dkg nie za dużych truskawek
2 galaretki agrestowe
2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w
jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią
spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to
poprzedniego wieczoru i zostawić na noc.
Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na
kostkę.
2. Z podanych składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 st C (blaszka 39x23cm).
Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a
następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito,
mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.
Upieczony i przestudzony biszkopt delikatnie przekrawamy wzdłuż na całej
długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją
między masę truskawkową, a śmietanową.
3. Masa truskawkowa:
Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy.
4. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder
oraz cukry waniliowe.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do
napęcznienia. Po jakimś czasie dodajemy dwie łyżki gorącej wody,
mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną
wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki.
Mieszamy delikatnie łyżką.
Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu- bo masa szybko zastyga i
układamy na niej truskawki.
2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch osobnych
garnkach zalewając każde 750ml gorącej wody.
Tężejącymi galaretkami zalewamy truskawki.
5. Przełożenie:
Biszkopt- masa truskawkowa- cienka warstwa biszkoptu- masa śmietanowa- truskawki- galaretka agrestowa- galaretka truskawkowa.
Do masy śmietanowej można dodać również galaretkę truskawkową. Pokrojoną
w kostkę - jak pozostałe lub rozpuszczoną w 0.5 szklanki gorącej wody i
przestudzoną.
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Jak pysznie wygląda!! :) Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym Cię, ale już nie ma czym:(
OdpowiedzUsuń