Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
30g roztopionej margaryny np. Kasia, Palma
2 jajka
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej (200g)
garść siekanej bazylii
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
1. Pół szklanki letniego mleka, cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże łączymy ze sobą do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 20-25 min w temp. 180 st C.
Ps. Bułki można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wyglądają wspaniale, mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń