Nigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu
uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu.
Wyszedł delikatny i bardzo kremowy.
Składniki:
Na 4 porcje:
400g kurek
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
4 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 cebula czerwona mała
1 cebula biała
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
4 łyżki śmietanki 30%
20 dkg grzanek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu.
2. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z
oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi
cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość do
gotującego się wywaru z jarzynami. Wybieramy listki laurowe oraz ziela
angielskie i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy
solą i pieprzem. Podajemy ze śmietanką i grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.