Idealne połączenie kruchego spodu, słodkiego maku i kwaskowatego kremu.
Składniki:
Na tartę o śr 28 cm
Spód:
300g mąki
150g masła
szczypta soli
4 łyżki przegotowanej wody
50 g cukru pudru
1 żółtko
850g gotowej masy makowej
ok. 250g kremu pomarańczowego:
2 duże pomarańcze
1/2 cytryna
110g cukru kryształu
125g masła
2 żółtka
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe cząstki masło,
szczyptę soli, wodę, cukier puder oraz żółtko. Wszystko razem siekamy i
łączymy na gładką kulę. Zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na pół
godziny do zamrażarki.
2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy- ja wkładam je między dwie
duże folie. Ciasto nie kruszy się i łatwiej jest później przełożyć je do
formy.
Rozwałkowane przekładamy do wysmarowanej masłem formy na tartę i
dziurkujemy widelcem. Podpiekamy 10 minut w nagrzanym do 180st C
piekarniku.
3. Na podpieczony spód nakładamy masę makową. Ponownie zapiekamy ok 20
minut. Następnie wyciągamy i smarujemy kremem pomarańczowym. Wkładamy do
piekarnika na 10 minut. Gotowe ciasto studzimy przed podaniem.
4. Krem pomarańczowy: Pomarańcze myjemy, z jednej ścieramy skórkę, a
następnie wygniatamy sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelewamy do
rondelka i gotujemy wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut.
Dodajemy cukier oraz masło i ponownie mieszamy aż do rozpuszczenia
składników. Na koniec dodajemy roztrzepane żółtka i mieszamy do momentu
aż krem zacznie nam gęstnieć (ok 20 minut). Lekko przestudzony krem
wylewamy na masę makową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.