Ciasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne.
Składniki:
Tortownica 24-26cm
200g margaryny
200g cukru pudru
4 jajka
200g mąki tortowej
2x budyń waniliowy
5 łyżek mleka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki
1 płaska łyżka kakao
100g rodzynek
1 jabłko
kilka kropel olejku waniliowego
ok 40 małych truskawek
cukier puder do posypania
Kruszonka:
10 dkg masła
10 dkg cukru kryształu
20 dkg mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Przelewamy do miksera, dodajemy mleko
oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym
jajku.
2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy,
mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy
kilka kropel olejku waniliowego.
3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki.
Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy najpierw ciasto ciemne i wyrównujemy. Na to nakładamy ciasto jasne z rodzynkami.
4. Jabłko obieramy, usuwamy środek i dzielimy na ok. 16 części. Do miski
wsypujemy mąkę i cynamon, wrzucamy jabłka i mieszamy, tak by się
delikatnie "obrały". Nadmiar mąki zdmuchujemy.
5. Podobnie robimy z truskawkami. Owoce układamy obok siebie, wbijając je
lekko w ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika i pieczemy
ok 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i posypujemy przygotowaną wcześniej
kruszonką.
6. Kruszonkę przygotowujemy po włożeniu ciasta do piekarnika. Składniki
zagniatamy ze sobą i wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Wyciągamy,
ścieramy na grubych oczkach tarki, po czym rozłożone na folii spożywczej
ponownie wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Kruszonką posypujemy
podpieczone wcześniej ciasto. Pieczemy kolejne 30 minut. Możemy
sprawdzić wykałaczką, jeśli nie jest mokra, tzn że ciasto jest
upieczone. Uważajmy tylko by nie natrafić na owoc, bo wtedy się nie
wyznamy. Wyciągamy, studzimy i podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jakie mięso dać do przepisu "placek do barszczu"/drobiowe,wieprzowe Dziękuję
OdpowiedzUsuńWieprzowe :)
Usuń